Kevät 2023

Vuoden 2023 pentusuunnitelmat on vielä julkaisematta. Alustavasti suunnitteilla 1-2 pentuetta. Lisää tietoa tulossa myöhemmin. Ajankohtaisemmat tilannepäivitykset löytyvyvät Facebookista.

Mikäli olet kiinnostunut pennuista, voit täyttää pentukyselylomakkeen ja palaan sinulle mahdollisimman pian.

Miten frettipennun varaus ja hankinta etenee?

Freteillä on kova kysyntä ja halukkaat voivat joutua odottamaan jopa vuosia. Mikäli olet kiinnostunut pennusta, kannattaa sinun perehtyä lajiin lukemalla esimerkiksi Suomen Frettiliiton-sivuilta lajitietoa sekä kysellä lajin harrastajilta Suomen Frettiliiton Facebook-ryhmässä. Jos on mahdollista, käy vierailemassa frettikodissa tai frettien lajiesittelypäivillä lemmikkieläinliikkeissä tai lemmikkimessuilla. Voit kysyä kotivierailuja joko kasvattajilta tai muilta frettiharrastajilta. Monet ottavat mieluusti kotiinsa tutustumaan.

JOULU-TAMMIKUU

1. Pentuesuunnitelmat julkaistaan ja pentukyselyitä voi laittaa

Kasvatussuunnitelmat tulevalle vuodelle julkaistaan alkuvuodesta. Kasvattaja tietää alustavasti, millaisia pentueita on luvassa.

HELMI-TOUKOKUU

2. Astutukset tapahtuvat alkuvuodesta, suunnitelmat varmentuvat

Frettinaarailla kiima alkaa alkuvuodesta, noin maalis-huhtikuussa. Astutukset voidaan aloittaa. Läheskään aina astutukset eivät onnistu ja voi vaatia useampaa yritystä.

MAALIS-HUHTIKUU

3. Tiineys ja alustavat varaukset

Kun frettinaaras on tiine, voidaan alustavia varauksia tehdä. Naaraan kantoaika on keskimäärin 42 päivää ja tiineys voidaan todeta noin neljännellä viikolla. Keskimäärin fretit saavat 4-6 pentua, mutta pentue koko voi olla mitä vain 1-15 väliltä.

HUHTI-KESÄKUU

4. Fretin pennut syntyvät ja sitova varaus

Kun fretin pennut ovat syntyneet ja ovat noin 4-5 viikon ikäisiä, voidaan sitova varaus tehdä ja varausmaksu maksaa. Fretin pennut luovutetaan aikaisintaan 8 viikon iässä, usein myöhemmin.